sobota 5. decembra 2009

Série a číslovanie vojenských poukážok z r. 1944

Tlač vojenských poukážok vzoru „1944“ zabezpečovala tlačiareň GOZNAK Moskva. Pri číslovaní poukážok tlačiareň použila svoje bežné bankovkové číslovače, ktoré umožnili tlač milión poukážok z každej série. Od čísla 000 001 až po 999 999 a anulát 000 000. Séria sa skladala z dvoch písmen, ktoré boli umiestnené pred číslom poukážky.
Písmená sa použili zámerne len tie, ktoré sa podobali v azbuke k latinskej abecedy. Ako napr. A, alebo B čo v azbuke značí V, C v azbuke S.... atď. Písmeno D sa vynechalo, nakoľko nemalo ekvivalent v latinskej abecede, a pokračovalo sa s písmenom E. Posledné vybrané písmeno bolo Y (v azbuke U) aj pre toto písmeno charakteristickým doľava smerujúcou nôžkou.
Celkom bolo vybraných z azbuky 12 písmen, a to:

A B C E H K M O P T X Y

Takto vzniklo celkom 144 kombinácii sérii. Avšak neboli všetky kombinácie sérii použité pri tlači. (viď tabulka)



Avšak nakoľko nie je presne známe množstvo vytlačených poukážok, je veľmi pravdepodobné, že niektoré kombinácie písmen sérii sa ešte objavia. Ak niekto má vo svojej zbierke tu neuvedenú kombináciu, prosím zaslanie kombinácie a scanu bankovky na z.smith002@gmail.com
Ak by mal niekto záujem o samotnú excelovskú tabuľku, aby si mohol doplniť svoje kombinácie nachádzajúce sa v zbierke nech sa ozve na uvedený mail. Rád pošlem.

Zdroj: Miroslav Mixa: Starosti s papírovými penězí ČSR za 2.světové války
Díl 1. Poukázky 1944 a měnová opatření
Vydalo: ČNS pobočka vHradci Králově, 1987

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára