pondelok 25. mája 2009

2 krone 1914 – varianty

Pri tejto bankovke som narazil na veľmi zaujímavú dilemu. A to koľko variant písmena C existuje? Totiž v zbierke mám 4 kusy tejto bankovky, a na prvý pohľad sa mi zdali písmená C rozličné na všetkých štyroch.







Špecializovaný „Katalog der österreichischen Banknoten ab 1900“ od autorskej dvojice Kodnar/Künstner uvádza tri varianty písmena C.



Preto som poprosil kolegu zberateľa Peťa Kuscsika (vo svete virtuálnych fórumov a aukcii známy ako „numpszi“) o preskúmanie variantov (je zbehlejší v počítačovej grafike). Výsledok porovnávania je v celku zaujímavé zistenie existencie viac ako 3 variant písmena C.
Z vyobrazených bankoviek predmetom dohadov boli druhá a tretia. Pomocou počítačovej grafiky sa vyhotovil obraz prekrytia oboch písmen. Samozrejme najprv bolo treba ich farebne rozlíšiť.



Výsledok vidíte na obrázku, kde je jednoznačné, že dolný oblúk písmena C je odlišný. Tak isto ako zakončenie horného oblúku.
Ako laik sa domnievam, že k takýmto odchýlkam nemohlo dôjsť opotrebením tlačovej dosky.

Použitá literatúra: Kodnar/Künstner: Katalog der österreichischen Banknoten ab 1900

Diskusia k príspevku:
http://www.sberatel.com/diskuse/topic.php?id=4038

2 komentáre:

  1. Velmi zajímavé,
    neznám přesnou technologii tisku používanou tiskárnou RUBKY, ale některé stroje natiskly sérii tak, že se archy narovnaly do štosů, které se pak vložily do číslovacího stroje.
    Zde po otisknutí očíslovaný arch odjel ze štosu dál. Dovedu si tedy představit, že by např. pružina stroje neměla v dolní úvrati na dně štou takovou razanci a jakoby číslovač arch jen "pohladil", čímž by se série se nemusela otisknout v plné šíři písmen a čísel.

    Ale je to jen námět k úvaze, technologii tiskárny RUBKY neznám.

    Šenfi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím si, že keby išlo iba o "nedotlač" tak oblúk písmena by mal sedieť. Len nanesené množstvo farby by mal byť iný. A keď si všimneš, tak na 2. bankovke písmeno C ako keby na konci spodného obluku mal bodku (je gulate zakončená) kým tá druhá nie.

    OdpovedaťOdstrániť