sobota 2. mája 2009

"Fenomén" kolkovaných bankoviek počas kubánskej krízy








V poslednej dobe sa čoraz viac objavujú na aukčných portáloch kolkované 10 (1960), 50 (1964) a 100 (1961) Kčs bankovky. S označením troch až štyroch R (vzácnosť).

Zaujímavosťou je, že odborná literatúra o týchto kolkovaných bankovkách akosi "mlčí". Na zahraničných portáloch tieto bankovky skôr sa označujú ako "reserved banknotes" (rezervné bankovky - pre prípad vojny).

Ale k jadru veci. V aukciach sa ponúkajú (aspoň zatiaľ som iné nevidel) v UNC kvalite. Cena je rôzna. Pre skúseného notafilistu čo ako prvé udrie do oči je nasledovné: Skoro v každej aukcii sa objavuje kolkovaná 100 koruna série G. A ako vieme túto sériu vydali ako náhradu za 100 Kčs z roku 1989 (s vyobrazením Gottwalda) po nežnej revolúcii, teda v roku 1989.

A tu vzniká podozrenie na "pozmeňovanie" bankovky. Ako vysvetliť časový posun od roku 1962 k 1989.
Preto upozorňujem menej skúsenejšich zberateľov - notafílov, aby pri takejto ponuke zvážili svoje počínanie. Mať bankovky s označením 3*R, resp. 4*R by chcel mať samozrejme každy, ale po uvedomení historických faktov už to označenie nie je na mieste. A v tom prípade už ani požadovaná cena nezodpovedá.....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára