streda 22. júla 2009

Perforácie na československých bankovkách

Na diskusnom portály sberatel.com sa rozbehla zaujímavá téma o perforáciách vyskytujúcich sa na československých bankoviek. V poslednom čase sa viac dostávajú aj perforované bankovky do zorného poľa zberateľov. Aj keď zberateľská hodnota takto „znehodnotených“ bankoviek ešte stále nedosahuje, a myslím si, že ani nedosiahne hodnotu neperforovaných. Prečo vlastne vznikol tento „nový“ trend? Moja teória: 1. Začínajúci zberatelia väčšinou nemajú toľko finančných prostriedkov, aby si mohli svoju zbierku vytvoriť len z neperforovaných bankoviek. Preto siahajú na perforované, a často aj po bankovky z obehu. 2. Skúsení zberatelia, ktorí už svoje zbierky majú značne kompletizované stoja pred dilemou. Kam sa pohnúť ďalej? Vtedy prídu na rad bankovky so zaujímavými perforáciami. Resp. niektoré bankovky ani sa nedajú zaobstarať v neperforovanom stave. A v tomto momente vyskytne otázka: aké perforácie sa používali na československé bankovky? Existovala nejaká norma na ich použitie, resp. umiestnenie na bankovke? Sú všetky pravé, alebo aj falšované na škodu zberateľov? Najbežnejšou perforáciou, ktorá sa vyskytuje na čs. bankovkách je SPECIMEN. Zrejme z dôvodu medzinárodného štandardu. Ďalej sú známe: NEPLATNÉ, písmeno S (často označované, ako perforácia, ktorá sa robila na Slovensku), tri malé dierky, perforačné otvory o priemere od 3 až do 8 mm. Ich počet môže byť rôzny. Ďalej existujú rôzne kombinácie hore uvedených perforácii. Najčastejšie SPECIMEN s viacerými perforačnými otvormi. Občas sa vyskytnú aj neobvyklé perforácie, ako je napr. CANCELLED na 500/1923. Alebo perforačný otvor o priemere 8 mm na 20/1949.

Možný spôsob ako vznikajú zrkadlové perforácie. Prehybom bankovky, preto bankovky s touto perforáciou sú vždy v strede zvislo prehnuté. (Táto bankovka nebola perforovaná, len na ukážku bol obraz vytvorený)

ĎALŠIE UKÁŽKY

Zrkadlová perforácia


Perforácia písmeno "S" (tzv.slovenská perforácia)

Zrkadlová perforácia

Perforácia písmeno "S" (tzv.slovenská perforácia)


Perforácia dve malé dierky, s priemerom asi 3 mm


Perforácia "NEPLATNÉ" aj s 2x tromi bodkami pod slovom.


Zriedkavá kombinácia perforácie "CANCELLED" + 3 dierky o priemere 3 mm
Zdroj obrazku: www.aes.iupui.edu/rwise/countries/czechoslovakia.html


Perforácia "NEPLATNÉ" umiestnené hore na stred.
Zdroj obrazku: www.aes.iupui.edu/rwise/countries/czechoslovakia.html


Bankovka s nezvyčajnou perforáciou 2 dierky o priemere 7,5 mm. Na túto bankovku veľmi neobvyklé.


Kombinácia perforácie "NEPLATNÉ" zvislo a šikmo.

Kombinácia 2 dier, o priemere asi 4 mm a šikmo umiestnené "NEPLATNÉ"
Zdroj obrazku: www.aes.iupui.edu/rwise/countries/czechoslovakia.html


Kombinácia perforácie "SPECIMEN" dolne v strede a 4 dierky o priemere asi 5-6 mm


Neobvyklá jednodierková perforácia o priemere 8 mm.



Ak máte vo svojej zbierke zaujímavé perforácie, alebo ich kombinácie podeľte sa o ne.


4 komentáre:

  1. Podla mna perforacie/dierky/ na 50k 1922 maju velkost +/- 7 mm. Aj pri inych bankovkach, perforacne diery su vacsie ako je tu napisane. /numpszi/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím, že chýba ešte perforácia troch minidier (3md), ktorú je často vídať na bankovkách a štátovkách r. 1945 – 1950.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. liptakium, áno máte pravdu. V texte je uvedený typ perforácie 3 malé dierky, len obrazový material nebol priložený. Ak máte vo svojej zbierke bankovku s touto perforáciou, prosím pošlite scan na info(@)geccon(.)sk. Rád ju pridám do článku.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bohužiaľ nemám, nakoľko perforované bankovky sú mimo môjho zberateľského záujmu.

    OdpovedaťOdstrániť